Türkiye ve AB’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Avrupa Parlamentosu’nda Tartışıldı!

Avrupa Parlamentosu; 18 Mart 2009 Çarşamba günü, ALDE (Alliance of Liberals and Democracts for Europe), KAGİDER ve TÜSİAD işbirliği ile gerçekleşen “Türkiye ve AB’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu seminere ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmalarını ALDE Başkan Yardımcısı ve AP milletvekili Karin Riis Jørgensen, AP Başkan Yardımcısı ve ALDE üyesi Diana Wallis, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç’ın yaptıkları seminerde, Karin Riis Jørgensen reform sürecinde kadınların oynadığı önemli rolün altını çizerken, Türkiye’nin akıllı ve güçlü kadınlarının hem toplumsal cinsiyet eşitliği hem de reformlarda yapılması gerekli değişiklikler için umut olduklarını ve Avrupa’nın da Türkiye’nin geleceğini değiştirecek bu kadınlara destek olması gerektiğini belirtti.

Olli Rehn ise toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayarak, AB genişlemesi bağlamında kadın haklarının ana faktör olduğunu ve Komisyon’un Türkiye’deki durumu sürekli gözlemleyip düzenli raporlar hazırladığını ve mecliste kurulacak bir kadın erkek fırsat eşitliği komisyonunun önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Öte yandan, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç, kadınların haklarından faydanalabilmeleri için teşvik edilmelerinin, bu doğrultudaki siyasi iradenin harekete geçirilmesinin ve kanun ile düzenlemelerin uygulamadaki yansımalarının izlenmesinin ehemmiyetine dikkat çekerek, seçimler öncesi kadınların yerel düzeydeki temsiliyet oranının düşüklüğüne  vurgu yaptı. Onanç, Türkiye’nin AB’ye giriş sürecine kadın eli değmesi gerektiğini belirtirken, kadın bir eş- başmüzakereci seçilmesi talebi, konuşmacılar ve siyasi parti temsilcileri tarafından büyük bir hevesle karşılandı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen ve TÜSİAD Uluslararası Korrdinatörü Bahadır Kaleağası’nın moderatörlüğünü üstlendiği interaktif panelde ise, Gülseren Onanç (KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı) , Dr Selma Acuner (Avrupa Kadın Lobisi Yönetim Kurulu Üyesi- Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi), Riccardo Serri (Avrupa Komisyonu Genişleme DG), Karin Riis Jørgensen (AP Milletvekili ve ALDE Başkan Yardımcısı), Diana Wallis (AP Başkan Yardımcısı ve ALDE üyesi), Münevver Helun Fırat (AKP) ve Kader Sevinç (CHP AB Temsilcisi) tartışmacı olarak yer aldılar.

Diana Wallis, Türkiye, AB ve İngiltere’nin gerçekleştirdikleri gelişmeyi aktarırken, Dr Selma Acuner, Türkiye’deki kadınların çoktan AB üyesi olduklarını belirtti AKL ile gerçekleştirdikleri 50/ 50 Kampanyasının herkes tarafından duyulurluğunun artması isteğini dile getirerek destek çağrısında bulundu. Öte yandan Ricardo Serri genişleme sürecinin her zaman aday ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikalarını olumlu yönde etkilediğini ve Türkiye’nin son 10 yılda çok fazla yol katettiğini ifade etti. Gülseren Onanç ise KAGİDER’in kadınlara sağladığı girişimcilik desteklerini konuklarla paylaşarak özellikle Türkiye’nin doğusunda kadın girişimcilik kuruluşlarının sahip oldukları etkin rolü vurguladı.

Gene panelde yer alan diğer konuşmacılardan Helun Fırat, her ilde kurulan AKP kadın kollarının  yapısını aktarırken, kadınların siyasi temsil oranının hala düşük olmasına rağmen, bu oranın 28 Temmuz 2007 seçimlerinde %4’ten %9’a yükseldiğinin altını çizdi. CHP AB temsilcisi Kader Sevinç ise rol modellerinin ve “gender mainstreaming” politikasının önemine dikkat çekerken, CHP’nin bilgi merkezleri kurulması  ve katılımcı yaklaşımdan yola çıkılarak Ulusal Kadın Hakları Konseyi kurulması gibi önerilerini sunduğu yol haritasını konuklara aktardı.

Öte yandan KAGİDER, Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Sosyalist Parti üyesi Zita Gurmai ile Avrupa Parlamentosu'ndaki ofisinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede KAGİDER'in neredeyse 7 yılı bulan yolculuğunda geldiği noktayı ve başarılarını takip ettiğini belirten Gurmai, Avrupa'daki seçimlerde üçüncü sıradan aday gösterilmesi müjdesini KAGİDER’le paylaştı. Küresel ekonomik krizin, erkek egemen piyasanın bir sonucu olduğunun altını çizen Gurmai, kadınların zamanının çoktan geldiğini dile getirdi. Sosyalist Parti’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Gurmai  kadın temsiline ve kadın- erkek eşitliği konusuna partisinin daima öncelik verdiğini belirtti. AKL 50/50 Kampanyası’na destek oluşturmak için ülkesinde ve AB düzeyinde aktif olarak çalışan Zita Gurmai, KAGİDER ile birlikte projelere imza atmaktan mutluluk duyacağını ifade ederek, Haziran ayında İstanbul'da gerçekleşecek Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi’ni gönülden kutladı ve ülkesinde gerçekleşecek seçimlere rağmen katılmaya çalışacağını belirterek desteğini dile getirdi.