Nisan ayı Kahvaltı Toplantısı

KAGİDER’in Geleneksel Kahvaltı Toplantısı Avantgarde Otel, İstanbul’da gerçekleşti. Toplantıda eğitim ve kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi bölünmüş olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi konuşuldu.

Açılış konuşmasını KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan yaptı. Türktan, yasanın konuyu yakından takip eden kurum ve kuruluşular tarafından bile anlaşılamadığını, bu konuda şeffaflığın gerektiğini belirterek KAGİDER olarak hem yeni düzenlemeleri öğrenmek, hem de öncelikle kız çocukların okullaştırılmasının kesinlikle engellenmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Bunun yanı sıra, bu kanun ile ilköğretime erken başlama yaşının çocuklarımızı nasıl etkileyeceğini, özellikle bu yaştaki çocukların eğitim programı konusunda çekinceleri olduğunu da ekleyerek, konuyu daha iyi anlamak ve katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

KAGİDER Başkanı Gülden Türktan’ın konuşmasından sonra söz alan ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder ise eğitimi yeniden düzenleyen yasanın aceleye getirildiğini ve boşluklar içerdiğini belirterek, “Kanunun içeriği boş, yeterli hazırlık yapılmadan bir yasa hazırlandı. Sivil toplum kuruluşları, bilgi sahibi kurumlar, siyasi kutuplaşmanın dışında bilimsel verilerle, araştırma ve olumlu örnekler desteklenmiş öneriler geliştirilmeli, boşlukların olumlu yönde doldurulması için çaba gösterilmelidir” dedi. Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusa dikkat çekerek, AB ülkelerine göre bu açıdan çok şanslı olduğunu,  Türkiye’nin 2025’e kadar önünde çok önemli bir fırsatı olduğunu ve gençlerin iyi eğitilmesi ile Avrupa’yı geçebileceğini de vurguladı. Eğitim iyi yapılmazsa Apple gibi şirketlerin dünyanın en değerli şirketi olduğu, inovasyonun önem kazandığı bir dünyada Türkiye’nin öne geçemeyeceğini de belirtti.

Ergüder, yasada Hz peygamberin hayatı ve kuran-ı kerimi seçmeli ders olarak okutulması yönündeki düzenlemenin de, Hıristiyan ve alevi ailelerin çocukları üzerinde özellikle Anadolu’da psikolojik baskı oluşturacağını belirterek, “Çoğulcu Demokratik sistemde bu olmaz” dedi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı ise eğitim sistemindeki değişikliklerin çok hızlı gerçekleştiğini ve artık izlenemez hale geldiğini söyledi. Yeni yasanın da hızlı bir şekilde hazırlandığını ve altyapısı olmadığını belirten Çakmakçı, yeni yapılan yasadan çok önemli bir konumda olan Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nun haberinin olmadığını, Beş yaşında eğitime başlamanın altyapısı var mı?  Beş yaş nasıl okuyacak, eğitilmiş öğretmeni var mı?  Müfredat hangi yönde değişecek, 17 milyon öğrenci ne olacak? Ayrı okullar kurulacak deniyor, nasıl kurulacak? gibi çok önemli soruların yanıtının olmadığını da ekledi. Çakmakçı, ‘’Yasa tasarısı genel kurulda görüşülürken 70 soru gönderdim ancak hiçbir yanıt gelmedi. Bina oluşturulmuş temeli sonradan atılıyor’’ dedi. Eğer bu eğitime başlanırsa bir kuşağın kayıp olacağını da dile getirdi.

Toplantı konuşmacıların katılımcılardan gelen soruları cevaplamasının ardından sona erdi.