Muhafazakar düşünce yapısından kurtulalım, dünyaya gönül gözüyle bakalım

10 Mart 2010

Muhafazakar düşünce yapısından kurtulalım, dünyaya gönül gözüyle bakalım

KAGİDER kadınların dayanışması ve güçlendirilmesi için ortak anlayış oluşturmak amacıyla kadın milletvekilleriyle buluştu

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından Ankara’da düzenlenen, ''Türkiye'de Kadının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yönünde Yapılması Gerekenler'' konulu toplantıda konuşan KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç,  kadınların karşısında  çok güçlü muhafazakar, erkek egemen bir düşünce yapısının var olduğunu ve Kadın üzerinden hayat bulan kültürel muhafazakârlığın toplumsal ve siyasal hareketlerden, kurumlardan beslenerek yeniden üretildiğini söyledi.

Muhafazakar,  hiyerarşik kültürün eşitsizliği, adaletsizliği, şiddeti beraberinde getirdiğini belirten Onanç, kadına yönelik şiddetten örnekler vererek, kadın- erkek eşitliğinin henüz sağlanamadığını,  kadını sadece anne ve iffetli bir eş olarak gören eşitsizliği besleyen muhafazakar düşünce yapısından kurtulunması için dünyaya aklımızla bakmayı bırakıp, dünyaya gönül gözüyle bakılması gerektiğine işaret etti.

Onanç, Dünyaya gönül gözüyle bakılması durumunda: Şiddetten, ayrımcılıktan, hiyerarşiden, yargılayarak uzaklaştıran dil ve davranışlardan arınmış yeni bir dile kavuşulacağını, sadece başörtüsü ekseninden değil, çalışma özgürlüğü, okullaşma özgürlüğü, yönetime eşit olarak katılma özgürlüğü gibi diğer haklarının sağlanması yönünde çaba gösterileceğini, onlarca bilirkişi raporunun bombaya rastlanmadığını söylemesine rağmen hala yargılanmak istenen Pınar Selek adına isyan edip, yargının ataerkil diline karşı çıkmak için  seslerin yükseleceğini, dizilerdeki sevişme sahnelerinden irite olmadan, sevmenin ve sevişmenin savaşa galip çıkması için çaba sarfedileceğini, ülke vatandaşlarının cinsiyet, etnik köken, dini mezhep, cinsi tercih farkı gözetmeden eşit bireyler olduğunu algılanıp, cinsel tercihini eşcinsel olarak belirlemiş bir vatandaşımıza hasta gözüyle bakmayacağımızı belirtti. Onanç, ‘Dünyaya gönül gözümüz ile bakarsak dünya daha adil, daha yaşanılır ve barışcıl olur’ dedi

Toplantıya katılan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf,  yaptığı konuşmada, son 10 yılda Türkiye'de kadın hakları açısından arzu edilen noktada olmasa da küçümsenmeyecek gelişmeler yaşandığını belirtti.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit de her alanda erkek egemenliğine dayalı bir sistem işlediğini, dolayısıyla kadınların  her noktada mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi ve Demokratik Sol Parti’den çok sayıda kadın milletvekilinin katıldığı toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe yönelik dilekler yinelenerek, kadınlararası dayanışmanın güçlendirilmesi istendi.