KAGİDER yüzde 50 istedi, sonuç yüzde 14,2 oldu - 25 Şubat 2013

Türkiye’de kadın girişimciliğini artırmak ve kadınların istihdamına katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yapan KAGİDER, kahvaltı toplantılarının şubat ayı etkinliğini 26 Şubat’ta Martı Otel’de gerçekleştirdi. AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) Başkanı Çiğdem Aydın ve IPRA (Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) 2014 Dünya Başkanı Zehra Güngör’ün katıldığı toplantıda, “Ülkemizde Seçimle Gelinen Liderlik Pozisyonlarında Kadın Olmak” konusu masaya yatırıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan şunları vurguladı: “KAGİDER olarak biz genel seçimler öncesinde kadın adayların hepsini destekleyen açıklamalarda bulunduk. Karar vericiler ile siyasette kota ve kadına yönelik pozitif ayrımcılık taleplerimizi paylaştık. Talebimiz tam eşitlikti, sonuç yüzde 14,2 kadın temsili oldu. Emily’s List isimli Amerika’da kadının siyasete katılımı için öncü çalışmalar yürüten örgütün Başkanı bizi ziyaret ettiğinde ‘bu bir zaferdir, övünün ve kutlayın’ dedi. Bizler de ‘ilerlemeyi takdir edeceğiz ama tam eşitlik talebimiz baki kalacaktır’ dedik.”

Toplantıda konuşan Mihrimah Belma Satır, “Siyaset yapmak isteyen kadınlar bir siyasi partiye üye olsunlar, en alttan başlayarak bütün ara kademelerde çalışsınlar. Ondan sonra milletvekilliği gelecektir. Kadınlar bir kez seçilemeyince pes etmemeli” dedi. Kendisinin siyasete girerken STK’lar büyük destek gördüğünü belirten Satır, siyasetin çok önemli olduğunu ve özellikle Anadolu’da çok başarılı mahalle başkanları bulunduğunu söyledi ve bütün kadınları siyasete girmeye davet etti.

KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın ise siyasette yer almak için talep etmenin şart olduğunu belirterek, “Hep beğenilme endeksli yetiştiriliyoruz. Toplumsal cinsiyet rollerinin getirdiği bir durum bu. Oysa siyasette yer alabilmek için, o koltuğu istiyorum, demek lazım. Çünkü o koltuğu isteyen yüzbinlerce insan var, farkımızı ortaya koymamız gerek,” dedi.

IPRA 2014 Dünya Başkanı Zehra Güngör ise halkla ilişkiler sektörünün dünya genelinde erkek yoğunluklu bir alan olduğunu, Türkiye’de bu mesleğin daha çok kadınlar tarafından yapılmasının güzel bir alternatif oluşturduğunu söyledi.

KAGİDER’in kahvaltı toplantısının devamında, konuşmacılar izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Toplantının sonunda Hürriyet gazetesi yazarı Gila Benmayor’a, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Nakiye Boyacıgiller’e ve HaberTürk gazetesi yazarı Serpil Yılmaz’a KAGİDER Fahri Üyelik sertifikaları verildi.

İlgili Kişi:

Berivan Arslan Pekşen

Marjinal Porter Novelli

berivana@marjinal.com.tr

KAGİDER

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER, Eylül 2002’de 38 kadın girişimci tarafından ülke çapında faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak İstanbul’da kuruldu. Dernek bugün farklı sektörlerde aktif olarak çalışan ve değer üreten 260 kadın girişimci üyesiyle büyümeye devam ediyor. Sivil Toplum Kuruluşu statüsündeki KAGİDER, kadın girişimciliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek ve tüm karar alma süreçlerinde etkin rol alması için çalışıyor. (www.kagider.org)