KAGİDER Uluslararası İlişkiler Strateji Grubu Dış Ticaret Çalıştayı

Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde KAGİDER Uluslararası İlişkiler Strateji Grubu’nun organize ettiği Dış Ticaret Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Açılış konuşmasını KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Itır Aykut’un yaptığı çalıştayda ilk oturum “İhracat Yapmak için Ne Yapmalıyım?” konusunda oldu ve tüm detayları Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Kaplan’dan dinledik.

İkinci oturumda “İhracata Yönelik Devlet Destekleri” konusunda oldu. T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kobi ve Kümeleme Destekleri Daire Başkanı Sayın Mustafa Ali Yurdupak, İşbirliği kuruluşlarına ve firmalara özel verilen ihracat desteklerinden bahsetti. Proje bazlı destek olan UR-GE, eğitim ve danışmanlık destekleri, faiz destek programı, fuar destek programının detaylarını katılımcılarla paylaştı.

Üçüncü oturum Dış Ticaret için Danışmanlık ve Finansal Destekler konusunda KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Feyhan Kapralı Moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda EBRD Türkiye Ulusal Program Yöneticisi Banu Karşıalan, Türk Eximbank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu’nu konuşmacı olarak ağırladık.

Banu Karşıalan, dış ticaretin kuvvetlendirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Üretime konusunda mı? Satış-pazarlama konusunda mı? Yoksa organizasyon konusunda desteğe mi daha çok ihtiyaç var araştırıldığını belirtti.

İhracat yapacak firmalara bir danışman önerdiklerini ve yerel danışmanlıkta; bire bir destek verildiğini aktardı.  İç piyasada satışlarının nasıl arttırılabileceği konusunda Karşıalan, fiyatlandırmanın önemli olduğunu ve özellikle ürün konumlandırma analizinin yapılması gerektiğini belirtti. Kadınlara %80 oranında destek verildiği bilgisini de aktardı.

Türk Eximbank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu ise 2017 gerçekleştirilen 39.3 milyon dolarlık ihracatın 15.2 milyonu sigorta, geriye kalan 28 milyar doları kredi desteği olarak yazıldığı bilgisini paylaştı.

2018‘de ise 46 milyar dolarlık bir ihracat hedefleri olduğunu vurguladı. İhracatçılara %25 oranında kredi desteği verdiklerini aktardı. 2017 ‘ de Kredi Garanti Fonu ( KGF) ile imzalanan anlaşmayla bir taraftan teminat ile kredi verirken, bir taraftan da kefaleten, ipotek ile de kredi verelebildiklerini belirtti.

“Dış Ticaret için Online Pazara Erişim” oturumunun moderasyonunu KAGİDER Üyesi Zehra Öney yaptı. Oturumda Alibaba.com’un CEO’su Orkan Aytulun, Turkish Exporters’dan Prof. Dr. Murat Cantez ve Kompass Türkiye Satış Müdürü Eda Karaer konuyla ilgili detayları paylaştı.

Kompass Türkiye Satış Müdürü Eda Karaer dış ticaretin önemi ve bireylerin internet kullanımına alışması arttıkça rekabettin de arttığını vurguladı ve buna ek olarak ihracatın henüz ülkemizde tam olarak etkin ve aktif olmadığını belirtti.

Bu noktada Kompass Türkiye’nin farklı faaliyetlerini detaylı aktardı. Bilgi teknolojileri hizmetleri, veri işleme hizmeti, yazılım, e-ticaret, pazarlama ve iş geliştirme danışmanlığı gibi geniş bir yelpazede çalıştıklarını aktardı.

Alibaba.com’un CEO’su Orkan Aytulun Alibaba.com ‘da 336.000 kayıtlı üyenin 112.000 ‘i nin kadın girişimciler olduğunu belirtti. Alibaba.com olarak kadın üyelerin, ihracat noktasında daha başarılı olduklarını ve kadınların süreçte olmasının daha analitik ve olaylara daha geniş açıyla bakılabilmesine olanak sağladığını vurgulamıştır.

2020‘de Dünya ticaretinin 98 milyar olacağının ve bunun %10’dan biraz fazlasının elektronik ortama, %70 ‘i gibi bir oranın ise B2B olarak yeni işletme ve diğer platformlarda olacağının bilgisini aktardı.

Geleneksel olarak ihracata devam etmeyi tercih eden ülkelerde %38 gibi bir büyüme oranı görüldüğü, e-ticaret kullanılan ülkelerde ise bu oranın %98’e yükseldiğini belitti.

Turkish Exporters’dan Prof. Dr. Murat Cantez kredi kullanmak isteyen girişimcilerin üyelikle birlikte kredi alabildiklerini belirtti. Çin ve Hindistan malı yerine özellikle Türk malı talebi olduğunu vurguladı.

Özellikle kadın girişimciler adına, ihracatı ucu ucuna destekleyecek bir sistem yapılacağına vurgu yapan Cantez bir ülkenin kaynağıyla , süreçte ilerleyebilmek adına ekosisteminin % 4 ‘ünün teknoloji, sosyal medya kaynakları ile desteklenmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir dedi.

Program KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Nazmiye Sabuncuoğlu’nun dış ticaretle ilgili deneyimlerini anlattığı panelin ardından sona erdi.

Galeri