KAGİDER Dijital Sohbetler 18 - Başarılı Kadınlar İlham Oldu /1 Aralık 2020

KAGİDER DİJİTAL SOHBETLER’DE
BAŞARILI KADINLAR İLHAM OLDU

KAGİDER’in online canlı yayın buluşmaları ‘Dijital Sohbetler’ bu hafta ‘Cesaret Veren Kadınlar’ başlığıyla düzenlendi. Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte UCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Kurucusu ve Genel Başkanı Saadet Özkan, Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu Berna Şen ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş bir araya geldi.

KAGİDER’in (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), ‘Dijital Sohbetler’ buluşmalarının son etkinliği, “Cesaret Veren Kadınlar’ başlığıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını KAGİDER Başkanı Emine Erdem ve KAGİDER Toplumsal Etki Strateji Grubu Başkanı Fisun Usta’nın yaptıkları açılış konuşmalarıyla başlayan panelin moderatörlüğünü gazeteci İsmail Küçükkaya üstlendi. Panelde UCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Kurucusu ve Genel Başkanı Saadet Özkan, Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu Berna Şen ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş yaptıkları konuşmalarla ilham verdi.

Emine Erdem: ‘Kadının güçlenmesi için rol modellerin artması gerek’
KAGİDER Başkanı Emine Erdem, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Geçen sene gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin ilk kadın girişimci endeksi araştırmamızın bulguları arasında kadın girişimcilerin geleceğe umutla baktığı çıkmıştı. Biz salgına rağmen bu umudun kaybolmadığına inanıyoruz. Kriz zamanlarında yepyeni yaratıcı çözümler üretilebilmenin yollarını hep beraber, çalışarak, düşünerek, tartışarak bulacağız.

Kadınların önündeki engellerden biri, rol model eksikliği; fakat kadınların, kadınlardan ilham aldığını da biliyoruz; araştırmalar da bunu destekliyor. Kadın rol model sayısını arttırmak, onları görünür kılmak ana stratejilerimizden biri. KAGİDER’in 4T stratejisi ile ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için, kadınların teknolojide, tarımda, ticarette, toplumda daha aktif yer almalarını hedefliyoruz. Biliyoruz ki toplumda kadının güçlenmesi için, rol modellerin artması, başarı veya başarısızlık hikayelerinin görünür olması gerekiyor.”

Fisun Usta: ‘Kadınlar birbirlerinden güç ve ilham alıyorlar’
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Toplumsal Etki Strateji Grubu Başkanı Fisun Usta, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Garanti BBVA ve Ekonomist Dergisi ile birlikte düzenlediğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması’na 2006 yılında başladık. O sene yarışmamıza 128 kadın girişimci başvurmuştu. 2007’de 780, 2008’de 1250, 2009’da 3000, 2010’da ise 6250 kadın girişimci başvurdu. Bugün ise başvuru sayısı 40.000’e ulaşmış durumda. Aslında 2006’da sadece 128 olan başvuru sayısının 40.000’e çıkma sebebi 40.000 yeni kadının daha girişimci olması değil, kadınlar diğer kadınların hikâyelerini dinleyince ‘Ben de yapabilirim’, ‘Benim de bir hikâyem var’ dediler ve hikâyelerini paylaşmak istediler. Biz birbirimizden ilham alıyoruz, birbirimizi dinleyince güçleniyoruz, özgüvenimiz artıyor.”

İsmail Küçükkaya: ‘Kadınlar başarıya ulaşırken onlara yol arkadaşı olmalıyız’
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen gazeteci İsmail Küçükkaya ise ifadelerinde şu sözlere yer verdi: “KAGİDER’i ve faaliyetlerini çok önemsiyor ve her zaman destekliyorum. Çünkü meselenin özüne iniyor; üreten, çalışan kadın sayısının artması için çalışıyor. Bu nedenle bu etkinlikte görevlendirilmiş olmaktan onur duyuyorum. Bu hafta Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımız’ın Avrupa Şampiyonu olmasıyla gururlandık. Bu başarı da gösteriyor ki kadınlar takım sporlarında oldukça başarılılar. Ancak bizler toplum olarak özellikle erkekleri destekliyor, bütün imkân, dikkat ve desteği erkeklerin yer aldığı alanlara veriyoruz. Biz bütün toplum olarak kadınlar başarıya ulaşırken onlara yol arkadaşı olmalıyız.”

Saadet Özkan: ‘Cinsel istismara uğrayan çocukların sesi oldum’
UCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Kurucusu ve Genel Başkanı Saadet Özkan, konuşmasında şunları söyledi: “Köy okulunda görev alırken çocuklarda travmalar gözlemledim. Çocukların ruhsal durumunu okumak epey zaman aldı. Çocuklara ‘iyi sevme’ ve ‘kötü sevme’nin farkını anlatınca, 22 yıldır aynı köyde görev alan bir meslektaşım tarafından cinsel istismara uğradıklarını anladım. Çocukların yaşadığı acı beni büyük bir mücadelenin içine attı, o çocukların sesi oldum. Mücadelem 2014 ile 2017 yılına kadar sürdü, bu süreçte çocukların yaşadıkları defalarca dinlendi. Aslında o çocuklar birer kahraman, çok cesurlar ve onlar bize ilham verdi, bizim değişimimizin sebebi oldular. Bu süreçte eğitimlerimde müfredatın dışına çıktığım, birçok kez tehdit edildiğim de  oldu. Ancak önümüze çıkan engellere rağmen hiç durmadık. UCİM de bu sorunlarla mücadele için var gücümüzle çalışıyoruz. Buradan şu mesajı vermek isterim: Çocuğun siyaset üstü olduğunu görmemiz gerek, toplum olarak çocuğa odaklanmalı ve üstün yararını görmeliyiz.”

Sinem Dedetaş: ‘Şehir Hatları’nda artık gemilerde kadınlar da görev alıyor’
Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş ise konuşmasında şunlara değindi: “Geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Sayın Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle Şehir Hatları Genel Müdürlüğü görevine atandım. Günde yaklaşık 700 vapur seferi yapılması, dünyanın yaşayan en eski tersanesi olan Haliç Tersanesi’ni yeniden canlandırma hikâyesi beni çok umutlandırdı ve heyecanlandırdı. Bir taraftan katma değer ve üretim, diğer yandan istihdam yaratıyoruz. İstanbul’a hizmet etmek çok önemli bir görev, bu görevi layıkıyla yerine getirmek gerektiğine inanıyor, bunun heyecanını duyuyoruz. Artık Şehir Hatları’nda iş başvurusunda cinsiyetin önemi yok. ‘Gemiye kadın alıyor’, cinsiyetsiz bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. İlk kadın gemiciler iş başı yaptığı andan itibaren bize güç vermeye başladılar. Cinsiyet ayrımının ortadan kalkması çalışma ortamına mutluluk olarak yansıdı.”