Global Girişimcilik Haftası’nda “İçimizdeki Girişimci”yi Çıkardık!

KAGİDER, 5-12 Kasım tarihleri arasında 101 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası çerçevesinde 10 Kasım Çarşamba günü kadın girişimcileri ve kadın girişimci adaylarını bir araya getirdi.

KAGİDER’in Kadın Gelişim Merkezi –Biz.’de gerçekleşen “İçinizdeki Girişimci” semineri, KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç’ın açılış konuşması ile başladı. “KAGİDER’i 8 yıl önce kurduğumuzda Türkiye’de kadın girişimcilerin azlığını fark ederek bu sayıyı artırmayı ve kadın girişimcilerin kendi aralarında güç yaratmalarını hedeflemiştik” diyen Onanç, bir ülkede girişimci yetişebilmesi için bir girişimci kültürünün oluşması gerektiğini söyledi. Daha çok girişimcinin olabilmesi için geniş bir perspektifte ve politikalarla bütünsel bir çerçevenin yaratılması gerektiğini vurgulayan Onanç, düşünen, tasarlayan, üreten kadınların daha fazla olmasını düşlediğini belirtti.

Bireyleri yetiştiren gerçek bir demokrasi ortamı ve bunu hayata geçirecek eğitim sistemi olduğu takdirde çok iyi girişimcilerin yetişeceğine inanan Onanç, şu anda dünyanın en zengini olan Facebook’un kurucusu 26 yaşındaki Mark Zuckerberg’i anlattı. 20 yaşında iki şirket kuran, ancak hatalar yapan Zuckerberg’in kurduğu üçüncü şirket ile başarıyı yakaladığına dikkat çeken Onanç şunları söyledi: “Umarım Türkiye’de de girişimci kültürü gelişir, ülkemizden de Mark Zuckerbergler çıkar.” dedi.

Global Girişimcilik Haftası’nın kurucu ortağı ve Başkanı Jonathan Ortmans ise kaybetmek korkusunun yatırımcının önündeki en önemli engellerden birisi olduğunu ve risk almanın zararlı görülmediği ülkelerden daha çok girişimci çıkacağını söyledi. Bu özelliğin yanı sıra eğitim düzeyinin yüksekliği ve toplumun gelişmeye açık olmasının da girişimcilikte önemli olduğunu vurgulayan Ortmans, bu zamana kadar iki şirket kurduğunu ve bunlardan ilkini 19 yaşında gerçekleştirdiğini söyledi.

Kadınların da erkeklerin de girişimci olma yaşının ortalama 40 olduğunu ifade eden Ortmans, bunun sebebini insanların endüstri hakkında bilgi sahibi olmak istemesine ve girişimcilerin girişimlerini tek başına başlatamadıklarına, bir ekibe ihtiyaç duymalarına bağlıyor. Kadınların girişimci olmak için her türlü özelliğe ve yeteneğe sahip olmalarına karşılık erkeklere oranla çok az kadın girişimci bulunduğuna dikkat çeken Ortmans, devletin ve kanun yapıcıların kadınları desteklemesi gerektiğini söyledi.

Global Girişimcilik Haftası’nın 101 ülkede 18 bin kurum ve yaklaşık 10 milyon kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Ortmans, Türkiye’de girişimciliği geliştirme konusunda sağlam adımlar atıldığını gördüğü için Türkiye’yi seçtiğini söyledi.

Girişimciler için hayatın biraz yalnız olduğunu da ifade eden Ortmans, “Çevrenizdekiler, sizin bu tutkunuzu anlamayabilir” diyerek sorunların ortak olabileceğine dikkat çekti. Global Girişimcilik Haftası çerçevesinde girişimciler arasında etkileşim sağladıklarını da sözlerine ekleyen Ortmans, artık bir firma kurmak için daha az altyapı gerektiğini ve sınırların yavaş yavaş ortadan kalktığını belirtti.