8 Mart’ta kadınların güçlenmesi için çalışan erkekler konuştu!

KAGİDER ile TurkishWIN’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ortak düzenlediği etkinlikte, kadınların güçlenmesi için aktif çalışan ve destek veren erkekler konuştu. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Ashoka Türkiye Direktörü Matthias Scheffelmeier, TOG Genel Müdürü Yörük Kurtaran, Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bilgin etkinlikte konuşma yapan isimler oldu.

Türkiye'de kadın girişimciliği ve liderliğini geliştirmek temel amacı ile çalışan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER ve Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri küresel bir paylaşım platformu olan TurkishWIN, KAGİDER’in Şişli’deki genel merkezinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ortak bir etkinlik düzenledi.

Etkinlikte kadınların güçlenmesi için aktif çalışan ve destek veren erkek konuşmacılar, ülkemizde kadının özellikle istihdam ve girişimciliğe olan katkıları konusunda deneyimlerini paylaştı.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Ashoka Türkiye Direktörü Matthias Scheffelmeier, TOG Genel Müdürü Yörük Kurtaran, Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bilgin’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, kadının güçlenmesi için yapılanlar ve yapılacaklar değerlendirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Esra Tekil, şöyle konuştu: “KAGİDER olarak, 2002 yılından bu yana, dini ya da ulusal kimlere bağlı olmaksızın, tüm kadınların gerek ekonomiye katılımda gerekse karar verme özgürlüğünde sahip olduğu tüm hakların korunması ve kullanılması için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2014 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de, bundan böyle tüm kadınların, her türlü seçimde özgür iradeleri ile karar verebilecekleri ve ekonomiye katılım konusunda önlerinde bulunan tüm engelleri aşacağı bir dünyada yaşaması hayalimizi tekrar ediyoruz.”

Ardından söz alan TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak şunları söyledi: “TurkishWIN kadınlara ilham vermek ve onları birbirine bağlamak için kuruldu. Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığımız bugünde, kadının güçlenmesi için çalışan erkekleri dinlemek istiyoruz. Kadınların güçlenmesi için çalışan erkeklerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Ardından söz alan Hasan Süel şunları söyledi: “Kariyerimin yarısından uzun bir süre, kadın yöneticilerle çalıştım. Bence kadın güçlenmesi bir tavırdır. Toplumlar sosyal ve ekonomik ilerleme kaydetmek ister ve bu konuda en büyük potansiyel yakınımızdaki kadınlara ulaşmaktır, bunun için de bu tavrı benimsememiz gerekir. Cinsiyet eşitliği, başarılı bir ekonomiye ulaşmanın en önemli yoludur. Eğer cinsiyet eşitliği sorununu ortadan kaldırırsanız, ekonomik olarak ülkelerin önünde büyük fırsatlar belirir. McKinsey’in araştırmasına göre, cinsiyet eşitsizliği ortadan kalktıkça, ekonomi güçlenmektir. 9 liderlik özelliğinin 5’inde kadınların erkeklerden daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak tüm dünyada CEO’ların sadece yüzde 5’i kadındır.” Vodafone’un “Women Connected” projesi için hazırlanan bir video gösteriminin ardından Hasan Süel şöyle devam etti: “Türkiye’de yürüttüğümüz projeye “Önce Kadın” adını verdik. Bunda başlıca amacımız, kadınların teknolojiyi kullanarak ekonomiye katılımını sağlamak. Sahibinden.com ile ortaklaşa kurduğumuz ‘Önce Kadın Mesaj Hattı’ sayesinde sadece bir SMS ile Anadolu’nun her yerinden kadınlar emeklerini değerlendirebiliyor.”

Matthias Scheffelmeier, “Bu dünyayı değiştirmek ve olumlu bir etki yaratmak istiyorsanız, kadınlara yatırım yapmak, onları desteklemek zorundasınız. Dünyadaki 500 en büyük şirketin 477 tanesini erkekler yönetiyor. Yani, dünyanın en büyük şirketlerinin yüzde 95’ini erkekler yönetiyor. Türkiye’deki meclisin yüzde 86’sını erkekler, 14’ünü erkekler oluşturuyor. Kadın temsili çok düşük. Tarihte Florance Nightingale’den Maria Montessori’ye insanların hayatını değiştiren girişimleri başlatan kadınlar var. Biz de buna çok önem veriyoruz. Ashoka Türkiye’nin destek verdiği sosyal girişimcilerin yüzde 47’si erkek, yüzde 53’ü ise kadın girişimcilerden oluşuyor.”

2013’te ürettiği nanoplastik ile yurtdışında önemli ödüllere değer bulunan Elif Bilgin’in babası Abdullah Bilgin de kendi kızından hareketle, özellikle genç kadınların desteklenmesinin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

Son olarak söz alan Yörük Kurtaran şunları söyledi: “Türkiye’de kadınlar erken evlilik, işgücüne katılım, işsizlik, ücretsiz ev işleri gibi pek çok sorunla karşı karşıya. Geçtiğimiz mayıs ayında Konda ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre erkeklerin yüzde 58’i, kadınların yüzde 70’i yaşadıkları şehrin dışına çıkmamış. Kadınların yüzde 30’una, erkeklerin ise yüzde 8’ine aileleri yurtdışında okuma izni vermiyor. Kadınların yüzde 56’sı erkeklerin yüzde 34’ü hayatlarında hiç çalışmamış. Kadınların yüzde 33’ü, erkeklerin yüzde 18’i giyimi konusunda eleştirilere maruz kalıyor. Gençlerin maruz kaldığı bu baskıları aşmak için insan haklarına dayanan bir yaklaşım benimsemeli, eğitimin dışında çözümler üretmeli ve engeller kaldırmalı.”