23 Temmuz 2008 Kahvaltı Toplantımızda Emine Bozkurt’u Ağırladık...

Temmuz KAGIDER kahvalti toplantisi konugu AB Parlamenteri, Kadin Haklari ve Kadin-Erkek Esitligi Komisyonu üyesi Emine Bozkurt idi. Toplantiya katilan AKP Milletvekili ve Kadin Kollari Baskani Fatma Sahin, AKP Istanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan ve CHP Kadin Milletvekillerini temsilen katilan CHP Istanbul Milletvekili Necla Arat, Kadin STK temsilcileri, Üniversite temsilcileri ve KAGIDER üyeleri ile 2007 AP Türkiye Ilerleme Raporu kadin-erkek esitligi bölümünü degerlendirildi, sorunlar ve çözüm önerileri paylasildi.

Gülseren Onanç toplanti açilis konusmasinda Mayis 2008’de yayinlanan raporun 60 önerisinden 6 tanesinin kadin-erkek esitligi konusunda oldugunu vurgulayarak, 15 Temmuz’da lansmani yapilan TÜSIAD-KAGIDER ortak raporu 2008 Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Esitsizligi raporunun da aslinda bir ilerleme raporu olarak ele alindiginda “kadin statüsü” bakimindan hukuksal normlar açisindan elde edilen önemli kazanimlarin, gerçek yasama yansimamasi nedeniyle daha da kötülestigimizi ve toplantimizin amacinin hep birlikte bu tabloyu degistirmek için neler yapabilecegimizi, nasil bir kampanya ve ortak söylem olusturabilecegimizi belirlemek oldugunu belirtti. KAGIDER yeni istihdam yasasi için tespit ettigi kadin istihdami problemi çözüm önerilerinin yasaya kismen yansitilmasi, esitlik komisyonun muglak konumu, cinsiyet esitligi politikalari eksikligi, partiler içinde bir toplumsal cinsiyet kotasi gelistirilmesi, daha aktif bir KSGM ihtiyaci, kamu kurumlari içerisinde kota uygulamasi, AB sürecinde kadin STK’larin Türkiye’deki sürece dahil olmasi ve Kadin Es Müzakerecisi olmasi taleplerini tekrar gündeme getirdi.

Emine Bozkurt, yasadigimiz kadin-erkek esitligi sorunlarinin AB’de önemli ölçüde giderilmis olmasina karsin, 1957’den bu yana yapilan çalismalarla mevcut konuma geldigini belirterek, hâlâ bazi ülkelerde benzer sorunlarin yasanmakta oldugunu ama hedeflerin 2006-2010 Yol Haritasi temel alinarak kadinlar için ekonomik özgürlük, ev-is yasami dengesini kolaylastirici önlemler, siddeti önleme ve siddete karsi koruma gibi konularda kaydedilen ilerlemeleri, yeni kurulan Gender Institute’un ve 650 milyon Euro’luk Progress programinin cinsiyet esitligi konusunda çalismalari hakkinda bilgi verdi. Türkiye’de karar ve yasal tedbirlerin tezat olusturmasina dikkat çekildigini belirten Bozkurt, özellikle kadinin bireysel haklarinin gelistirilmesi, töre ve namus cinayetleri, kadin siginma evlerinin nicelik ve nitelik açisindan gelistirilmesi gibi konularda 2008 sonbaharinda Yakin Ertürk ile birlikte ziyaretlerde bulunacagini belirtti.

Gerek basin, gerek kadin STK temsilcileri, gerekse KAGIDER üyelerinin sordugu sorular ve önerileri daha sonra muhalefet partisini temsilen Necla Arat, hükümeti temsilen Fatma Sahin ve AB bakis açisini temsilen Emine Bozkurt tarafindan yanitlandi ve degerlendirildi. Gülseren Onanç, kadin durusunu misyon edinmis bir sivil toplum örgütü olarak “girisimcilik” adi altinda yapilan sosyal yardimlarin, mikro kredi uygulamalarinin kadin statüsüne, kadinin sosyal konumuna ve de özellikle kadin girisimciligine getirdigi olumsuzluklara dikkat çekti.

Hükümetin bütçede kadin sorunlarinin çözümlerine ayrilan pay konusundaki soruya yanit alinamamasina karsin, muhalefet, hükümet ve kadin kuruluslari temsilcilerinin ortak kanisi erkek egemen toplumun her katmaninda zihniyet degisikliginin gerekli oldugu idi. Basindan (Funda Özkan) yönlendirilen partiler arasi ortak politika üretememe konusundaki soruyu yanitlayan Necla Arat, 80’li yillardan beri kadin konusunda çalistigini belirterek, seçim yasasi ve meclis iç tüzügünün degistirilmesi gerektigini belirtti. Kadin konularinda söz alma çabalarinin erkek egemen mecliste nasil bürokrasi çarkinda eriyebildigini, zaman zaman güncelligini yitirip bos bir öneri haline geldigini, SGSS degisikligi önergelerinin reddedilerek, isin erkeklere verilmesine öncelik saglandigini anlatarak, bir araya gelememe konusunda kadin STK’larda da ayni sorunun yasandigina isaret etti. Kadin STK’larinin, KAGIDER üyesi Selma Akdogan’in önerdigi gibi esgüdüm politikasi olusturarak, kadin politikasinin devlet politikasi olmasina destek olmalari gerektigini vurguladi.

Fatma Sahin de konusmasina demokratiklesmenin sivil toplum örgütleri ile olacagini belirterek basladi ve AKP hükümetinin evlilik içi tecavüz konusunu ele arak önceki hükümetlerden daha ileri adimlar attigini ve egitim, esitlik, siddet konusunda elde edilen ilerlemelere karsin istihdam konusunda basarili olamadiklarini, asiri hizla yasa çikartilmasina karsin tabana yaymada sorun yasadiklarini belirtti. Isgücü piyasasini kadin istihdamini artirabilmek için esneklestirdiklerini ve 14 Mayis 2008’de çikan yasanin geçici 7.maddesinde getirilen 18-29 yas ve yas siniri olmaksizin tüm kadin çalisanlar için kademeli olarak getirilen isveren yerine issizlik sigortasi fonundan karsilanmasinin altini çizdi.

Kadin-erkek esitligi yerine firsat esitligi olarak adlandirilmasi elestirilen yeni komisyonun diger 16 komisyonla ayni yaptirim gücüne sahip olacagi konusunda degisiklikler yapildigini ve 17 komisyon olarak en geç Ekim 2009’da faaliyete geçmesinin hedeflendigini bildiren Sahin, yerel yönetimlerde kadinlarin AB’de oldugu gibi yer almasi konusunda partilerinin baslattigi çalismalardan örnekler verdi.

Son olarak söz alan Emine Bozkurt, Türkiye’nin AB tarafindan davet edilmesine karsin siddet karsiti Daphne projesinde hâlâ yer almamasinin olumsuzluguna dikkat çekti. Leyla Alaton’un dile getirdigi kadin çalismalari için fon toplama çabalarinin aynen Türkiye gibi futbola öncelik veren AB ülkelerinde de zor oldugunu belirten Bozkurt, ilkbaharda olumlu degisikliklerle bir araya gelme ve Mart 2009 yerel seçimleri sonucunda Istanbul, Ankara, Izmir gibi büyüksehirlerde kadin belediye baskani olmasi temennisinde bulundu.