100.yıl Coşkusunu Paylaşmak İçin Üyelerimizle Ekim Ayı Kahvaltı Toplantımızda Bir Araya Geldik.

KAGİDER’İN KONUĞU PROF. DR. ZELİHA BERKSOY:

“ATATÜRK SANATA ÇOK ÖNEM VEREN BİR LİDERDİ”

KAGİDER Cumhuriyet’in 100.yılını düzenlediği etkinliklerle kutlamaya devam ediyor. 100.yıl coşkusunu paylaşmak için üyeleriyle bir araya gelen KAGİDER tiyatro ve sinema sanatçısı, Cumhuriyet kadını Prof. Dr. Zeliha Berksoy’u ağırladı. Berksoy bu anlamlı günde “Cumhuriyet Döneminde Sanat ve Kadın” konulu ilham verici bir konuşma yaptı.

KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), Cumhuriyet’in 100. yılını Ekim ayı boyunca düzenlediği etkinliklerle kutlamaya devam ediyor. Bu coşkuyu paylaşmak ve hep birlikte bu anlamlı günü bir kez daha kutlamak için üyeleriyle bir araya gelen KAGİDER tiyatro ve sinema sanatçısı Prof. Dr. Zeliha Berksoy’u ağırladı.

Toplantının açılış konuşmasını KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu yaptı. Bezircioğlu, konuşmasında Cumhuriyetin 100.yılını KAGİDER üyeleriyle birlikte kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bezircioğlu KAGİDER’in ekim ayı içinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile 23 Ekim’de 52 KAGİDER üyesiyle birlikte gerçekleştirdikleri Anıtkabir ziyareti hakkında bilgi verdi. Toplantının devamında Cumhuriyet’in 100.yılı için üyelerin katılımıyla hazırlanan “Biz Cumhuriyet kadınıyız” filmi izlendi ve 100.yıl pastası kesildi. Bezircioğlu KAGİDER olarak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında da kadın girişimciliğinin yaygınlaşmasını, kadınların hayatın her alanında temsil edilmesini ve güçlenmesini destekleyen çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Toplantının devamında KAGİDER Üyesi, ressam Aydan Baktır Prof. Dr. Zeliha Berksoy ile annesi, Türk opera ve tiyatro sanatçısı, ressam Semiha Berksoy’un sanat geçmişinden yola çıkarak “Cumhuriyet Döneminde Sanat ve Kadın” konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Zeliha Berksoy: “Atatürk sanata çok önem veren bir liderdi”

Berksoy konuşmasında şunları söyledi: “Cumhuriyet ilelebet payidar olacaktır. Bugün kadınların elleri üzerinde payidar olacağını bir kez daha gördüm. Türk kadını Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi hala büyük bir cesaretle her alanda kendini adayan kadınlar. Bu mutluluk verici ve eşsiz bir şey.

Türk kadınına en büyük cesareti veren Atatürk’tü. Annem Semiha Berksoy Cumhuriyet ilan edildiğinde küçük bir kızdı ve kendi yeteneklerini keşfetme cesaretini Cumhuriyet sayesinde buldu. O dönem sadece annem değil genç Cumhuriyet’in tüm kadınları çok iyi eğitimler aldı, Bu tamamen Atatürk’ün onlara verdiği cesaretle, önlerini açmasıyla oldu. Türk kadınının bugüne kadar gelen cesareti, ayakta kalması Atatürk’ün en büyük yatırımı kadına yapmasıyla gerçekleşen bir durumdu.

Atatürk sanatta da bilimsellik istiyordu ve Ankara Devlet Konservatuarı bunun sonucunda kurulmuştu. Almanya’dan ayrılmak zorunda kalan çok değerli bilim insanlarını Ankara Konservatuarı’na getirmiş. Ankara’ya 1934 yılında opera binası yaptırmış. Ahmet Adnan Saygun’a bir opera ısmarlamış.

Atatürk sanat çok önem veren, sanatla halkın bilincinin, zekasının, enerjisinin yükseleceğini bilen bir liderdi. Atatürk ülkenin gelişmesi için birçok şey yaptı ama bunların içinde en orijinali sanat konusunda yaptıklarıydı.”

Prof. Dr. Zeliha Berksoy konuşmasının devamında kendisinin tiyatroya başlama hikayesini, eğitim ve sanat çalışmalarını anlattı. Adıyla özdeşleşen “Asiye Nasıl Kurtulur” oyunundan yola çıkarak tıpkı Asiye gibi tüm kadınların hala kurtulmaya çalıştığını, ayakta kalmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Berksoy dünyada 100.yılını kutlayan ülkeler arasında en coşkulu kutlama yapması gereken ülkenin Türkiye olduğunu, çünkü Türkiye’nin bir Kurtuluş Savaşı verdiğini, o dönem Atatürk’ün yaptıkları sayesinde onlarca yıl ileriye gittiğini belirterek sözlerini “Yaşasın Cumhuriyet” diyerek sonlandırdı.