“Geleceğe Yatırım Yapın” Konferansı’nda 6 ülkeden girişimci kadınları ağırladık

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından KAGİDER’in ev sahipliğinde düzenlenen “Geleceğe Yatırım Yapın” Konferansı 24-26 Ocak tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti.

KAGİDER, “Geleceğe Yatırım Yapın: Ekonomik Büyümeyi Yönlendiren Kadınlar” konferansı ile Ermenistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Gürcistan, Yunanistan ve Türkiye’den işlerini yeni kurmuş ve gelişmekte olan yaklaşık 120 kadın girişimciyi bir araya getirdi.

Konferansın Gala Gecesi’nde KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Bil, ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu Büyükelçi Melanne Verveer, ABD İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner ve video mesajı gönderen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton birer konuşma yaptı. Konuşmacılar kadının güçlendirilmesinin ekonomik ve sosyal yaşamda sağlayacağı faydaya dikkat çektiler.

24 Ocak akşamı düzenlenen Gala Yemeği’nde KAGİDER Başkanı Dilek Bil, kadının sosyal ve ekonomik gücünü kazanmasında KAGİDER’in oynadığı rolün altını çizerek “Ayrımcılığı, yerleşik düzeni değiştirerek yeneceğiz” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu Büyükelçisi Melanne Verveer, kadının önemine dikkat çekerek: “Geleceğe yatırım yapmanın bir parçası olarak, biliyoruz ki kadınların güçlendirilmesi dünyayı yeniden şekillendirmenin en etkin ve olumlu yollarından birisidir. Hiçbir ülkenin nüfusunun yarısını geride bırakarak ilerleyemeyeceği yalın bir gerçektir” dedi.

ABD İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner Türkiye’nin hızlı ekonomik büyüme yaşaması için kadınların ekonomiye katılımının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Türkiye son yıllarda etkileyici bir ekonomik büyüme yaşamıştır. Bugün Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisidir. Ancak Türkiye 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine kadınların katılımı olmadan ulaşamaz. Türkiye’de birçok kadın iş hayatının zirvesine ulaşmıştır. Ancak hikayenin tamamı bu değildir. Türkiye’de çalışma çağında olan kadınların sadece dörtte biri işgücünde istihdam edilirken bu oran ABD’de ve AB’de beşte üçtür. Kadınların işgücüne daha fazla katılmaları Türk kadınlarının, Türk ailelerinin ve tüm Türkiye’nin yararınadır.”

Geceye video mesajı ile katılan  ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Konferansın öneminin altını çizerek şunları söyledi: “Kadınlara; özellikle kadınların işlettiği KOBİ’lere  yatırım yapmak, ekonomik büyümeyi canlandırmanın, gelişmeyi hızlandırmanın ve yoksulluğu azaltmanın en iyi yollarından biridir.”

Konferansın ikinci gününde gerçekleşen panel ve oturumlarda finansal hizmetlere erişim, stratejik işbirlikleri ve derneklerin rolü, iş dünyasında kültürlerarası iletişim, iş başarısını kurumsallaştırmak ve işi büyütmek için teknoloji kullanımı konuları yer aldı. 26 Ocak Çarşamba günü ise katılımcılar; iş planının temel prensipleri ve iş stratejinizi genişletmek konularındaki oturumlardan sonra Şirketinizde, Toplumunuzda ve Bölgenizde Lider Olmak adlı panele katıldı.

Üç yoğun günün ardından sertifikalarını alan altı ülkenin kadın girişimcileri; yeni ortaklıklar, işbirlikleri ve güzel dostluklarla ülkelerine döndüler.