E-BÜLTEN KAYIT

Geri Dön

KAGİDER Dijital Sohbetler’de Gündem ‘İşe Dönüş Ve Teknoloji’ Oldu

KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), pandemi sürecinde iş dünyasının güncel sorunlarının ve çözüm önerilerinin konuşulduğu ‘Dijital Sohbetler’ konuşmalarına ‘İşe Dönüşte Teknoloji Bize Nasıl Hizmet Edecek’ başlıklı panel ile devam etti. Moderatörlüğünü KAGİDER Başkan Yardımcısı Tijen Mergen’in üstlendiği panelin konukları ise Reeder Kurucusu ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Sezen Saral, Armut.com Kurucu Ortağı ve KAGİDER Üyesi Başak Taşpınar Değim, NETLOG Lojistik Dijital Dönüşüm ve Pazarlama Genel Müdürü Onur Irız ve KoçSistem Yönetim Kurulu Başkan Vekili - Dijital Dönüşüm Danışmanı Dr. Murad Ardaç oldu. Panelde işe dönüş süreci, dijitalleşme ve teknoloji kullanımı üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı.

KAGİDER Başkan Yardımcısı Tijen Mergen, Dijital Sohbetler’in açış konuşmasında yaşanan global krizde kısa vadede herkesin süreci atlatma gayretinde olduğu, çevikliğin ise bu dönemde şirketlerin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. Mergen konuşmasında, işe dönüş süreci için Deloitte Türkiye tarafından 17 ilde 334 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmadan çıkan önemli sonuçlara yer vererek, pandemi sürecinde araştırmaya katılan katılımcılardan %38’lik bir kesimin evden çalışmaktan memnun olduğunu, %73’lik oranın ise pandemi dönemi geçtikten sonra da evden çalışmaya devam etmek istediğini belirtti. Türkiye’deki çoğunluk kesimin uzaktan çalışmaya alışkın olmadığına ve bu süreçte adaptasyondaki en büyük zorluğun %43’lük oranla alışkanlıklar ve kültür olduğunu, onu %17 ile teknoloji, %20 ile organizasyon yapısı ve %20 ile müşterilerin beklentilerinin izlediğini söyledi.

‘En büyük motivasyonumuz ekiple şeffaf iletişim kurmak oldu’

Armut.com Kurucu Ortağı ve KAGİDER Üyesi Başak Taşpınar Değim, konuşmasında ekiplerine uzun zamandır esnek ve uzaktan çalışma fırsatı sunan bir teknoloji şirketi olarak yaşanan sürece alt yapı olarak oldukça hazır başladıklarını belirtti. Süreç yaşanırken ekipleriyle şeffaf bir iletişim anlayışıyla iletişim sıklıklarını artırdıklarını belirten Değim, yaş ortalaması 27 olan 80 kişilik genç ekiplerinin motivasyonunu artırmak için açık ve sık iletişimin yanında ekip içi ve ekiplerarası diyaloğu uzaktan da devam ettirebilmek için çeşitli iletişim araçları kullandıklarını, ve fiziksel ofis ortamındaki sıcaklığı yakalamak için de sağlıklı yaşam programları, eve meyve gönderimi, haftalık armut talks programı gibi etkinlikleri de devam ettirdiklerini belirtti.  Değim konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dönemde teknolojiyi mecburi de olsa kullanmak zorunda kalan kişiler aslında teknolojinin nimetlerini gördü, hayatlarını kolaylaştıran yanıyla tanıştı. İnsanlar evleri ile baş başa kaldıkları ve evlerine kapanmak zorunda kaldıkları bu dönemde Armut üzerinde en çok ev tadilatı işlerine yöneldiler. Önemli bir yaşam alanı haline gelen balkonlar için cam balkon, sineklik yaptırma ya da ötelenen ev banyo tadilatı, klima tamiri ve bahçe yapımı gibi hizmetlerde bizden destek aldılar. Aynı zamanda uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla özel ders taleplerinde de yükseliş gözlendi. İnsanların hobi amaçlı enstrüman çalmak istemesi gibi yenilikler ile ihtiyaçlar farklılaştı ve bu alanlarda uzaktan bu hizmeti verecek birçok kişi için de iş fırsatları doğdu.”

‘İş hayatında dijital çözümler artacak’

Netlog Lojistik Dijital Dönüşüm ve Pazarlama Genel Müdürü Onur Irız, konuşmasında şunları söyledi: “Netlog, gıda taşımacılığında Türkiye’nin lider şirketi olarak bu dönemde kritik bir rol üstlendi. ‘Evde kal’ çağrısı ile sokakların sessizleştiği bir dönemde, zorlaşan koşullara rağmen işlerimizi ara vermeden devam ettirdik. Zincir marketlere yönelik taşımacılığın artmasının yanında, diğer bir çok sektörün lojistik operasyonlarında daralmalar yaşandı. Pandemi ile yaygınlaşan uzaktan çalışma modelinde yararlandığımız uygulamalar, aslında daha öncesinde de var olan teknolojilerdi. Yaşadığımız süreç çok daha yaygın ve farklı amaçlarla kullanılmalarını sağladı. Önümüzdeki dönemde, pandemi sırasında edinilen bu alışkanlıkları destekleyen yeni dijital çözümler, artan oranlarda karşımıza çıkacak. Özellikle iş dünyası için tüm bu imkanları mevcut iş modelleri ile birleştirebilen platformlar yaratmak çok daha fazla önem kazanacak.”

‘Veri güvenliğine çok önem verilmeli’

KoçSistem Yönetim Kurulu Başkanı - Dijital Dönüşüm Danışmanı Dr. Murad Ardaç ise şunları söyledi: “Topluluk olarak dijital dünyaya daha yoğun bir şekilde hazırlanmaya önceden başlamıştık. Salgın nedeniyle çalışmalar daha fazla ivme kazandı. Bir yandan “çalışmaya ve üretime devam” hedefi ile hareket ederken diğer yandan salgının yarattığı toplumsal ve sağlık sorununun çözümüne katkı sağlamaya odaklandık. Daha ilk haftada 50 bin kişiyi evden çalışmaya yönlendirdik ve büyük oranda başarılı oldu. Uzaktan çalışma, başta çağrı merkezleri olmak üzere kalıcı olacağa benziyor. Sahada ve üretim tesislerinde daha yoğun şekilde yapay zeka ve nesnelerin internetini kullanarak çalışanların sağlığını koruyoruz. İşlerimizi rahat yapabiliyorsak bulut bilişimle veri merkezlerinin sağladığı alt yapı sayesinde gerçekleşiyor. Veri merkezlerine daha çok güvenerek, verileri oralarda tutmak, güvenliği profesyonellere bırakmak gerekiyor. Uzaktan çalışma yaygınlaşırken güvenlik konusunun mutlaka başta gelen bir alan olan görülmesi gerekli. Büyük şirketler bu konuda çözüm yaratabiliyorlar, ama KOBİ’lerin de bu konuya önem vermesi gerekiyor. Yoksa bu saldırılar neticesinde uzaktan çalışmanın geri tepme riski oldukça fazla olacaktır.”

“Yazılım ve donanım firmalarına önemli önemli görevler düştü”

Reeder Kurucusu ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Sezen Saral ise yaptığı konuşmada, fiziksel mesafenin işleyiş anlamında çalışma düzenlerine bir etkisi olmadığını belirterek finansal olarak projeksiyonların değiştirilmesi gerekliliğini vurguladı. Yeni planlar ve revizyonlarla süreci rahat geçirdiklerini, bu dönemde somut olarak en çok yazılım ve donanım firmalarına önemli görevler düştüğünü belirten Saral, uzaktan çalışma sürecinde erteledikleri, hayal ettikleri ve kendilerine yeni alanlar açacak birçok ürün ve projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

“KAGİDER Dijital Sohbetler” her salı 11.00 – 13.00 saatleri arasında yeni konuşmacılar ve konularla devam edecek.

Fotoğraf Galerisi